בית הספר מתמחה בארבע ענפי רכיבה: רכיבה אומנותית (דרסז'), קפיצות ראווה, רכיבה מערבית (ווסטרן) ורכיבה טיפולית ושיקומית. הצוות המקצועי מעודד את תלמידי בית הספר להתקדם ברכיבה ולהגיע לרמת תחרויות. רוכבים שהחלו את דרכם ברכיבה טיפולית משתלבים גם הם בענפי הרכיבה הספורטיבית, כל אחד בהתאם לרמתו.
1. רכיבה אומנותית (דרסז')
ברכיבה אומנותית הרוכב מנחה את הסוס לבצע סדרה של תנועות היוצרות מעין ריקוד, תוך סימון עדין וכמעט בלתי נראה. זהו ענף ספורט תחרותי (אולימפי) עם מאפיינים אומנותיים. הסוס נדרש לבצע בשלווה ובהרמוניה רצף תנועות הבוחנות את גמישותו, טווח תנועתו ויכולתו האתלטית. מבחינה אומנותית, נבחנת הבעת הסוס, המתבטאת בזרימה טבעיות ויופי התנועה. הרוכב נבחן ביכולתו לשלוט בסוס תוך שימוש מינימלי בסימנים, בעודו שומר על ישיבה נכונה ונינוחה על הסוס.
רכיבה אומנותית יוצרת קשר מיוחד בין הרוכב וסוסו, בו שני הצדדים קשובים זה לזה ועובדים יחדיו ליצירת ריקוד משותף.
2. קפיצות ראווה
זהו ענף ספורט אתגרי (אולימפי) בו נדרשים הרוכב וסוסו לעבור מסלול משוכות בזמן קצוב לפי סדר שנקבע מראש וללא טעויות (סדר שגוי, הפלות, סירובים, התנגדויות). ישנם סוגים רבים של משוכות בצורות, צבעים, גבהים ורחבים שונים. קושי המסלול נקבע על ידי סוג המשוכות שבו, הזויות בהן הן מוצבות והמרחק בין המשוכות. כל משוכה דורשת גישה שונה מבחינת זווית ומהירות. כדי לעבור את המסלול ללא טעיות, חייב הרוכב לקרוא נכון את המכשול ולשנות בהתאם את תנועת הסוס.
3. רכיבה מערבית (ווסטרן)
מקור ענף רכיבה זה בעבודתם היומימית של הבוקרים במערב ארה"ב בחוות ובהובלת בקר. כיום, רכיבה מערבית היא ענף ספורט תחרותי הכולל מספר ענפי משנה. בבית הספר מלמדים:
רכיבת סגנון (Western Pleasure)
מטרת הרכיבה להדגים את העונג שברכיבה ולקבוע מי הוא הסוס המהנה ביותר לרכיבה, כלומר, בעל התנועה, המקצב וההתנהגות הטובים ביותר. רכיבת סגנון מלמדת את הרוכב לשבת נכון על הסוס ולשלוט בו בקלות ובמינימום סימנים.
מכשולי שדה (Trail Class)
ברכיבה זו על הרוכב לנווט את הסוס דרך מסלול מכשולים בזמן קצוב וללא טעויות. המכשולים הם מהסוג בהם עשויים להיתקל ברכיבת שטח: מעבר מעל קורות, פתיחת שער מעבר וסגירתו, מכשול מים, הליכה לאחור, העברת חפץ ממקום למקום, מעבר גשר וכו'. רכיבת מכשולי שדה מייחסת חשיבות רבה להתנהגות הסוס ולתקשורת בין הרוכב וסוסו.
4. רכיבה טיפולית ושיקומית
רכיבה טיפולית משתמשת בסוסים כדי לטפל בילדים, נוער ומבוגרים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים. בבית הספר לרכיבה מקווה ישראל צוות מקצועי מנוסה ומסור המתמחה בטיפול במגוון תחומים: פיזיים, רגשיים, חברתיים והתנהגותיים כגון: הפרעות קשב וריכוז, דיכאון וחרדה, טראומה, העצמה אישית, מוטוריקה ושיווי משקל, אוטיזם, שיתוק מוחין (סי.פי.), שיקום נפגעי תאונות דרכים, נכי צה"ל וכו'.
השיעורים משלבים עזרים שונים (כגון מושכות ואוכפים מיוחדים, טבעות וכדורים) ואף כוללים משחקים המקדמים את מטרות הטיפול. הסוסים בבית הספר מיומנים ושקטים במיוחד והצוות דואג להתאים לכל מטופל את הסוס העונה על צרכיו המיוחדים.
כיצד עוזרת הרכיבה הטיפולית?
- הרכיבה מניעה את כל שרירי הגוף, ללא יוצא מן הכלל, באופן טבעי ולא מאולץ. ניעור השרירים עוזר בשיקום שרירים שנפגעו, בשמירה על טווחי תנועה תקינים, בשיפור קואורדינציה, שיווי משקל, טונוס שרירים, באיזון וחיזוק והגמשת הגוף, כמעט ללא מודעות הרוכב. הרכיבה גם עוזרת בשיקום יכולות מוטוריות לאחר שבץ או במטופלים בעלי צרכים מיוחדים.
- הקשר עם הסוס, הקרבה לטבע, לחופש ולמרחב, היחס האישי והאוהב של הצוות המטפל והשחרור הגופני שברכיבה עוזרים להוריד את רמת הלחץ של הרוכב, לרוקן את מחשבות, וליצור חוויה מהנה ומרגיעה לנפש.
- הרכיבה, השליטה והטיפול בסוס דורשים התמודדות עם אתגרים חדשים ומטלות שונות המפתחות אצל הרוכב הרגלי עבודה נכונים, שיפור קשב וריכוז, יכולת לתכנן פעולות, כושר התארגנות, הצבת גבולות, דחיית סיפוקים, ועידון תגובות (לא צועקים או מנופפים בידיים, למשל). הם תורמים להעלאת הביטחון האישי והדימוי העצמי, ומלמדים את הרוכב להתמודד עם קשיים, פחדים, כישלונות והצלחות בסביבה תומכת ובטוחה.
- הרכיבה הטיפולית יוצרת קשר הדוק בין הרוכב, הסוס והמדריך המטפל, המבוסס על חום ואהבה, סבלנות, הבנה הדדית והכרה בצרכים וברצונות של האחר. חוויה טיפולית זו מועילה לאנשים הסובלים מבעיות תקשורת ומעודדת אותם ליצור קשרים עם סביבתם ולהשתלב בחברה.
- גם אנשים שאינם סובלים ממוגבלויות ספציפיות יכולים להפיק תועלת מרובה מטיפול ברכיבה. המפגש עם הסוס בסביבה ירוקה ושלווה תורם להעצמה אישית, בטחון עצמי ושקט פנימי. רכיבה טיפולית משלבת חוויה מהנה ומעשירה עם תהליך ריפוי ייחודי ומעמיק. כיום, גדל הביקוש לרכיבה טיפולית בקרב אנשים המחפשים לחולל שיפור משמעותי באיכות חייהם.
רכיבה שיקומית (היפותרפיה)
רכיבה שיקומית (היפותרפיה) היא היבט נוסף ברכיבה טיפולית, כאשר הדגש הוא על שימוש בתנועת הסוס ובאנרגיה שלו על מנת לשקם מטופלים בעלי נכויות פיזיות, כגון: מחלות שרירים שונות (ניוון שרירים), טרשת נפוצה, ארוע מוחי, שיתוק מוחין, פגיעות ראש וכדומה'.
תנועת הסוס המדמה תנועה תלת-מימדית (כתנועת האדם) מסייעת לאדם הנכה בקבלת שיווי משקל, יציבה, חיזוק שרירים שנפגעו ונחלשו, והתמצאות במרחב.
כמו כן, ישנו היבט שיקומי-נפשי ורגשי בחוויית הרכיבה והשליטה בסוס גדול, ובמיוחד לאדם נכה היושב בכיסא גלגלים ומסוגל להרגיש ברכיבה את תחושת הגובה וכי אין מה שמבדיל אותו מאדם בריא. הרכיבה השיקומית מתאימה לילדים החל מגיל שנתיים ועד אנשים מבוגרים בכל גיל.
לסיכום, הרכיבה על הסוס, הקשר עם חיה אצילית ורגישה זו, והליווי החם והמקצועי של המדריך יוצרים חוויה טיפולית ושיקומית מהנה, מעשירה ואפקטיבית במיוחד.